Skid row – Tear it down

video singl

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Nekada, krajem osamdesetih godina i početkom devedesetih godina prošlog veka, izuzetno sam voleo – i dan danas volim tadašnje originalne postave i studijske CD zapise i LP albume sastava poput: SKID ROW, Mr. BIG, TESLA, GUNS N ROSES, MOTLEY CRUE, SUICIDAL TENDENCIES, FAITH NO MORE, BIOHAZARD, LIVING COLOUR, AEROSMITH, i njima sličnim bendovima – ali, pošto je danas reč o sastavu SKID ROW, i njihovom potpuno novom CD-u THE GANG S ALL HERE, sa najnovijim vokalom za mikrofonom, gospodinom ERIKOM GRONWALL-om, koji je postao planetarno popularan kada je u svom rodnom švedskom Idolu, izboru za talente, na akustičnoj gitari odsvirao i maestralno otpevao baš jednu od numera sa prvog studijskog CD-a grupe SKID ROW, na kojem je pevao izuzetni, ali pomalo i ženskasti, da ne kažem ženstveni – ali ipak vrhunski i divlji vokal i buntovnik – Sebastijan Bach!

Prvi album s Sebastianom mi se baš dojmio, bio je pun hitova, ali, niko nije tada znao da je Sebastijan SAMO vokal benda SKID ROW, a da su članovi muzičke grupe SKID ROW kompozitori muzike, aranžmana i autori tekstova!!! To je veoma bitan momenat za razvitak dalje situacije u bendu, zapamtite ovaj momenat!

Na albumu SLAVE TO THE GRIND, bend SKID ROW, još uvek sa Sebastianom Baschom na vokalu je, postao znatno žešći nego što je to bio sa komercijalnim debijem. To je već bio metal brzi i žestoki, energijom nabijen brutalan album, a i sam Sebastian Bach je pokazao da nije samo lutka od muškarca nego da ume da izvalači i najteže vokalne melodijske linije. Odličan album! Odlična muzika! Čist hard rok metal! Možda i ponajbolji SKID ROW album sa Sebastijanom Bachom za mikrofonom.

Onda dolazi do razmirica unutar benda i Sebastijan odlazi iz benda tvrdeći u medijima – da je upravo ON ključna osoba i alfa i omega sastava SKID ROW!!!

Skid Row su u proteklim vremenima od odlaska Sebastiana Bacha, izmenjali čak nekoliko vokala i objavili nekoliko CD-ova, ali se ispostavilo da je sve to bilo neuspešno i kratkog daha… do pojave ERIKA GRONWALL-a za vokalom i mikrofonom grupe SKID ROW, koji je promenio sve i doneo svežu, novu, mladu krv u bend SKID ROW, i vratio ga u život!!!

Naravno da je prvo predhodila višemesečna provera, test provera ERIKA GRONWELL-a, i najuža audicija za novog pevača grupe SKID ROW za novi CD, ali je sve ukazivalo na to da će uprvo mladi i talentovani ERIK GRONWALL, biti deo američkog sastava SKID ROW, a po rečima samog ERIKA GRONWILA, oduvek mu je omiljena grupa upravo bila SKID ROW, i odavno se potajno nadao da peva u njoj….

Novi CD grupe SKID ROW SE POJAVIO NA SREĆU FANOVA CELOGA SVETA, PA I NA MOJU SREĆU, I ZVUČI FABULOZNO DOBRO, ZVUČI ENERGIČNO DINAMIČNO DINAMITNO, RESKO I OTRESITO, OPAKO, ROKERSKO METALIZOVANO, SA PUNO GITARA I GITARSKIH SOLO DEONICA, BUBNJARSKIH SET KANONADA, A OPET MELODIČNO I HITIČNO I PEVLJIVO, ŠTO MI SE, LIČNO VEOMA DOPADA!

PRVI VIDEO SINGL I ZVANIČNI SPOT JE NUMERA TEAR IT DOWN, KOJA JE JEDNA DIVLJA I NEUKROTIVA BESNA, POBESNELA ZVER, VOKALNO VRISKAJUĆA I MOĆNA, UBEDLJIVA I VOKALNO IPAK RAZAZNATLJIVA NUMERA, KOJA UZ VRHUNSKE POZADINSKE VOKALE ČLANOVA BENDA SKID ROW DOBIJA NA DODATNOJ EKSKLUZIVNOSTI I KVALITETU PLUS, PA I NA KOMERCIJALNOSTI, IAKO SE OVDERADI O JEDNOJ HARD ROCK METAL KOMPOZICIJI VRHUNSKOG RANGA I KALIBRA, KOJU JE NOVI PEVAČ BENDA SKID ROW ERIK GRONWALL OTPEVAO KAO OD ŠALE I ČINI SE SA POLA SNAGE, ALI SASVIM DOVOLJNO UBEDLJIVO, DA DOKAŽE DA JE SA PRAVOM I ARGUMENTOM MEĐU MUZIČARIMA KOJI SU ISPISALI JEDAN USPEŠAN I NEZABORAVAN PERIOD MUZIČKE SUBKULTURNE ISTORIJE- MUZIČKE SVETSKE INDUSTRIJE I ŠOU BIZNISA – SKID ROW!!!

BRAVO ZA GRUPU SKID ROW KOJA JE ODLUČILA DA ISTRAJE U SVOJOJ HARD ROCK – METAL UMETNOSTI DO KRAJA – UZ POMOĆ NOVE MLADE KRVI I VANSERIJSKOG VOKALA ERIKA GRONWALL-a KOJI JE RAME UZ RAME SA SEBASTIANOM BACHOM!

U PITANJU SU SAMO FINESE! OBOJICA SU, ISTINSKI SJAJNI! ALI, BAŠ OBOJICA, I SEBASTIJAN I ERIK! GOTOVO A DA NE MOGU A DA NE PRIMETIM NEKU MNOGO BITNIJU RAZLIKU IZMEĐU SEBASTIJANA I ERIKA!

MOŽDA JE SEBASTIJAN BACH, KAO FRONTMEN I HARIZMA BIO I UPEČATLJIVIJI LIK, OD ERIKA GRONWALL-a, RUKU NA SRCE!

ERIK GRONWILL IMA MOĆAN GLAS, MLADOST I ENERGIJU, ŠTO JE NAJBITNIJE I SPASIO JE ROKENROL I SKIDAM MU KAPU NA TOME!

GENERALNO REČENO: BRAVO ZA GRUPU SKID ROW, MA U KOJOJ POSTAVI DA SVIRAJU, SNIMAJU PESME U STUDIJIMA I STVARAJU- SAMO DA POSTOJE!

MALO JE DANAS NA PLANETI BENDOVA POPUT SKID ROW – ZATO IH TREBA ČUVATI I I PRIVATNO I JAVNO PODRŽAVATI – KAO KAP BISTRE VODE U ŠACI ČUVATI!

SKID ROW SU SADA I ODUVEK BILI BEND VREDNI ZLATA I PLATINE!

I NISU SLUČAJNO BILI PREDGRUPA GRUPI GUNS N ROSES NA SVETSKOJ TURNEJI!!!

SKID ROW SU ODLIČAN BEND, a VIDEO SINGL TEAR IT DOWN  SA  ERIKOM GRONWALL-om ZA MIKROFONOM TO SAMO ARGUMENTOVANO POTVRĐUJE!

JA SAM SREĆAN ČOVEK!

Share This