Srđan Simeunović Bonaćo – Liberte

zbirka pesama/Kulturni centar Ribnica

 

 

Piše: Milan B. Popović, književni kritičar, muzički CD recenzent, i publicista

SRĐAN SIMEUNOVIĆ BONAĆO je rođen šestog dana, šestog meseca, šeste godine, osme decenije prošlog veka, u Kraljevu. Uspešno je napustio studije filozofije, a od novinarstva pobegao na vreme. U poeziji nagrđivan i nagrađivan – Nagradom BOGDAN MRVOŠ, Književnog Kluba Kraljevo (2008). Prvom nagradom na Književnim susretima ALEKSINAC 2013. Drugom nagradom na Andergraund Poet Festu Zmajevo (2013) i Trećom Nagradom Književnog kluba Velimir Rajić Rajić (2013). Živi u Sirči. Objavio je knjige: “Okrnjeni kredenac” – Književna omladina Srbije, Beograd 2011. Liberte” – KC Ribnica Kraljevo, 2015. “Ljubav i drugi pokušaji”- Gramatik, Beograd 2017.

Potpuno nova knjiga, zbirka poezije SRĐANA SIMEUNOVIĆA BONAĆA, naslova : Generalna proba”- GrupaGrupa Kraljevo 2022. će uskoro biti objavljena, a recenzent te knjige biće proslavljeni novinar, pesnik, romanopisac, scenarista, aforističar, satiričar, moderator, stend ap komičar i multimedijalni umetnik vrhunskog kalibra – MIODRAG STOŠIĆ!
U zbirci pesama LIBERTE nalazi se eruptivnih, za književnost čak i premoćnih,možda i preveliki broj pesama ( njih ukupno 75 ) koje počinju uvodnom JUTRENJE, koja govori o paklu i raju, a završava se pesmom BESNILO, misaonom, refleksivnom, i unekoliko melanholičnom pesmom. Kada bi je pretočili u muzički žanr to bi svakako bio doom metal.
Zanimljivo je da, iako je ova knjiga – pisana u slavu poezije i slobode- u svom podnaslovu u samom uvodu stoji jasan i simboličan natpis: OLOVKA KOJA JE PISALA SAMO JEDNOM!

Naslovna pesma LIBERTE je lični favorit potpisnika ovog prikaza, tj.,moje malenkosti, Milana B. Popovića. Naprosto sam se prepoznao u njoj, i moja poetika,moja lična poetika se kao u ogledalu srela sa poetikom pesme LIBERTE umetnika SRĐANA SIMEUNOVIĆA BONAĆA! Bravo!

OPOZIV je duboka i jaka pesma. Nije za svakoga i nije za široki čitalački auditorijum. Samo je za uži i odabrani čitalački auditorijum koji ume , zna i može da razume prihvati i shvati pesnika i njegove misli i osećanja.

KRIV je pesma u kojoj BONAĆO kao pred kaznenim strojem stoji mirno spreman ćuteći da ga dokrajče. Nem i bez daha i snage- jer rekao je sve, napisao je sve, dao je sve od sebe, više nije mogao…kao da se predaje…ali pesnici su jaki…nikada se ne predaju …pesnici su najači… njih i Gospod Bog i Muze Boginje umetnosti čuvaju i daruju im inspiraciju za nova književna dela. Tako je i u slučaju ovde pomenutog BONAĆA!

Pesma UZALUD je vanserijska pesma i zbog nje je vredelo objaviti knjigu LIBERTE autora SRĐANA SIMEUNOVIĆA BONAĆA. To je ljubavna zanosna poetska storija o (ne)uzvraćenoj velikoj ljubavi ili zaljubljenosti do beskraja i nazad- koja me je istinski potresla, i za koju mi je istinski ,ovakvu kakvu je BONAĆU napisao i objavio u svojoj zbirci LIBERTE, a nisam ja, Milan B. Popović, pesnik, nisam osmislio pre njega i objavio ja, u nekoj od mojih osam do sada objavljenih knjigapesama-posebno krivo. Pesma UZALUD je fabulozna pesma! Pesma UZALUD je da čovek kaže- uzalud je sad plakati i promeniti stvari i poteze posle svega! Još jednom, ovoga puta drugo, ovoga puta VELIKO BRAVO!
Srđan Simeunović Bonaćo, i svojim predhodnim knjigama, i ovom zbirkom pesama LIBERTE samo dokazuje da poseduje KVALITET PLUS koji mora biti naglašen i privatno i javno podcrtan i pohvaljen, upravo ovako kako ja to činim sada!

U ovo moderno doba u kojem živimo, i diktatu supermarket kulture pesničko delovanje umetnika poput Bonaća pravo je malo univerzalno bogatstvo, zlato i platina (birajte sami jedno od ta dva) – te zato dragi čitaoci – i ovu njegovu zbirku LIBERTE, kao i njegovu novu knjigu GENERALNA PROBA- izdavač: GrupaGrupa- Kraljevo (2022.) koja samo što nije ugledala svetlost dana, književne promocije u Beogradu i po Srbiji, i knjižarskih polica, nabavite što je moguće pre, i uživajte čitajući!

Svaka iskrena preporuka za nabavku knjige se, naravno, podrazumeva!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share This