Steven Adler bend – Full show

Paramount Hudson Valley Theater 2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, rok novinar, publicista i pesnik

 

Oduvek sam voleo bubnara Stevena Adlera, originalne postavemog omiljenog benda svih vremena- Guns N Roses! Uvek je – i dan danas je- bio nasmejan, vedar, pozitivan, onako raštrakane duge plave kose, sa lakoćom je drvenim palicama svirao po činelama i dobošu, setom bubnjeva omiljenog mi debi albuma APPETITE FOR DESTRUCTION albuma- najprodavanijeg debi albuma u svetskoj muzičkoj industriji ikada!

Od samog starta za tu originlnu postavu sastava Guns N Roses , govorilo se da su – najopasniji rock n roll bend na svetu- jer su alkohol i droge bile na stranicama muzičkih časopisima širom sveta kada se pojavljivalo ime GNR.

Međutim, postoji , ono međutim, ako se od ikoga očekivalo da će pokleknuti paklu poroka onda je to najmanje bio POP CORN (Kokica)  kako su ga nazivali- bubnjar Guns n Roses, Steven Adler, koji je preživeo heroinski overdoz i srčani udar, ali i dugotrajnj i višegodišnj polu uspešna lečenja i tretmane. To me je posebno pogodilo iz razloga što su se sredile dve zverke poput podivljalog i besnog W. Axl Rosea, i večito pijanog Slasha, a Adleru Stivenu dali šut kartu i 1991. Godine objavili četvorostruki CD/LP USE YOUR ILLUSION 1 &2, i krenuli na višegodišnju planetarnu turnjeju zamenivši ga sa bivšim bubnarem benda The Cult, Matt Sorrumom, koji sada, pošto je izbačen iz Guns N Roses, pogledajte na njegovom zvaničnom sajtu, snima i prodaje CD-ove sa , verovali ili ne patetičnom pop muzikom,koju Matt  Sorrum peva.

Čak je i dugokosi Sebastian Bah & grupa SKID ROW snimila pesmu WASTED TIME na njihovom drugom CD-u, koju su posvetili Stevenu Adleru.

Da se vratimo koncertu…

Uvodna numera je NIGHTRAIN. Muzički sve zvuči kao najbolji mogući američki tribute to GUNS N ROSES. I zvuči jako instrumentalno dobro. Pa čak i vokalno. Dress kod je autentičan, tu su kačketi, marame, kožne pantalone , tetovaže i gitare Gipson Les pol. Sve blješti i šljašti. Glam rock, ko na startu GNR karijere. Stiven Adler odlično svira bubnjeve iako kada daje intervjue, primetni su na njegovom licu grčevi i tikovi od šlogova i posledica  overdoza. Na njegovom licu tokom svirke, sve vreme je osmeh, i to je ono najbitnije- on je stvoren za muziku i ništa ga nije moglo sprečiti da joj se ponovo vrati u najboljem mogućem sjaju.

Ređaju se pesme poput Mr. Brownstone , Civil war, energična ali dobro izvededena You could be mine i druge. Kako koncert odmiče, publika sve više komunicira sa bendom i dolazi do saglasja.

Mišljenja sam da je ponajbolje odsvirana i odpevana,  najuverljivije dočarana numera – Sweet child of mine! Ona je highlajt moje malenkosti ove večeri!

Odmah posle nje, nastavili su mojom mezimicom sa debi albuma AFD, Rocket queen, koja u njihovom izvođenju deluje sasvim korektno i slušljivo. Tu dolazi bubanj Stivena Adlera do izražaja i bas bas gitariste njegovog pratećeg benda do samog izražaja i to je taj KVALITET PLUS koji se samo sporadično javlja u svetskoj muzičkoj industriji i zato ima biti pomenut, podstaknut i pohvaljen, što privatno, što javno, upravo ovako kako ja činim! Komunikativnost i ritam sa publikom daje poseban zanos pesmi i melodičnost i čini je fabuloznom!

U žestokoj i eksplozivnoj živoj Welcome to the jungle pevaču je u startu ponestalo daha (jedan je W.Axl Rose), ali kada sve sabere i oduzme i ova pesma je na nivou afirmativnog, pohvalnog, superlativnog kvaliteta i krajnje instance.

Za sam kraj set liste, naravno, ostavili su legendarnu- PARADISE CITY- i ona deluje dinamitno moćno brutalno teško, gotovo doom sporo, izuzetno vokalno pevljivo. Svi članovi pratećeg benda bubnjara Stevena Adlera uključujući i samog njega, cede poslednje kapi znoja iz sebe i note iz svojih instrumenata ko vodu iz suve drenovine- a  zvučni produkt je evidentan, efektan, ubedljiv, prepoznatljiv i seća na srećna vremena kada smo gledali američki MTV, a ne ovaj šit MTV regionalni sa kvazi pop pesmicama.

Čist rock n roll bez zavrkavanja i falinki nam je posle više decenija bubnjar originalne postave Guns n Roses sa pratećim bendom opet priredio ove godine , doduše u zemlji Americi, ali to nije bitno, bitan je rock n roll, a on je dobar i za njega vredi živeti.

Sreven Adler i dalje živi!

I ja sa njim!

Maestralno dobro!

Bravo!

Hvala ti , maestro! Živ i zdrav mi bio!

Share This