The rise of diva – Ruka za ruku

Multimedia Music, 2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

U uvodnom hit singlu i profesionalnom video spotu za numeru URADI TO, sastava THE RISE OF DIVA, vokal ovog muzičkog sastava, DRAŽEN PAVKOV koji peva na maternjem, srpskom jeziku, neskriveno i gromko, u mikrofon, širokom slušalačkom i TV auditorijumu, između ostalog, poručuje: JA SAM NEPOŽELJAN, SAMO SEBE GLEDAM, JA SAM NEPOGODAN, I NISAM SAM/AKO MISLIŠ DA ME UKLONIŠ, URADI ODMAH, URADI SAD, URADI TOOOOO!

Muzička pratnja je veoma turbulentna i u skladu je sa liričkim tematskim odabirima, ne samo ove pesme, nego svih ostalih, jer su tekstovi pesama, DUŠANA BOGDANOVIĆA, možda i krucijalni specifikum sastava THE RISE OF DIVA. Pomalo su pomerećeni što se mojoj malenkosti, potpisniku ove recenzije, Milanu B. Popoviću, zaista jako dopada, i smatram da je upravo to (tekstovi pesama DUŠANA BOGDANOVIĆA, koji je i bubnjar benda u isto vreme) karta na koju muzički sastav THE RISE OF DIVA treba i da igra, i da računa na to kao svoj glavn ipotencijal i znak raspoznavanja i ličnog autorskog lirskog tekstualnog autentičnog pečata koji ih izdvaja od svih drugih bendova iz Srbije i regiona, njihovog muzičkog teško metalnog žanra, u kojem se THE RISE OF DIVA snalaze veoma komotno, slobodno i sigurno!!!

Posebno mi se dopada muzičko – tekstualni dokument VREME UNIŠTAVA SVE, u kojem vokal sastava THE RISE OF DIVA, DRAŽEN PAVKOV grlato u refrenu repetira: ZAUVEK PROKLET, ZAUVEK PROKLET, ZAUVEK PROKLET, HEJ! Uz bučnu i savršenu, gotovo perfektnu ritam sekciju (bas gitara i set bubnjeva koji deluje kao da  pobesnelo krdo bizona uspešno krči divlju (pra)šumu i to radi veoma brzo, efikasno i uspešno!) gitarska isijanja su primetna u svoj ovoj grmljavini da bi se gitarski solo FILIPA ŠIVLJAKA uzneo do instance koja postaje dominantna i krajnje efektna, ali je, u krajnjem skoru, pevač sastava THE RISE OF DIVA, DRAŽEN PAVKOV, njegov brutalno moćni vokal, njegova veoma harizmatična tetovirana po celom telesnom, a možda i duhovnom biću, ponajviše frontalna i ključna za ovaj izuzetni teško-metalni THE RISE OF DIVA muzički sastav, figura, za koji mi je veoma drago što egzistira na srpskojs ceni, i to pod eminentnom diskografskom etiketom Multimedia Music, vlasnika, gospodina i direktora Rodoljuba Stojanovića – ključna i najbitnija! Ipak je frontmen – frontmen! A DRAŽEN PAVKOV je zaista poseban, i vizuelno,  i po svojim fascinantnim vokalno-melodijskim deonicama. U sebi i nasebi ima sve potrebne adute za to! On jednostavno ima taj dres kod lidera benda.

Numera DAN je veoma posebna i fabulozna kompozicija grupe THE RISE OF DIVA! Moram priznati da je muzički, gitarski, energetski, riff,  toliko silovit, da skoro da mi zvučnici pucaju jer sam ih pustio na najglasnije moguće – da komšiji crkne krava! Da me ne shvatite pogrešno, numera DAN istinski jeste raritetna kompozicija, uz koju, dok sam je pažljivo slušao na opciji – repeat – dugo sam razmišljao šta da napišem i to biranim rečima.

Možda grešim, ali, čini se da je autor tekstova pesama na CD-u RUKA ZA RUKU, vanserijski urbopoeta, DUŠAN BOGDANOVIĆ sopstvenim izborom prikovan za večitu granicu crvenog i crnog, mesto na kome oluje nikada ne prestaju, a zakloni ne postoje, autor tekstova pesama CD-a THE RISE OF DIVA, izabrao je način komunikacije sa svetom koji ga istovremeno približava tom svetu, i udaljava od njega, istražujući neke od mogućih individualnih puteva ka vrhu spiralnog stepeništa. Svaki zavoj krije novu neizvesnost, možda razlog za odustajanje, nema nikakve garancije da kraj stepeništa može biti dostignut pa ča kni da postoji, ali, kad jednom načini izbor, povuče potez i objavi CD, makar i digitalno, i korak ne napred i uvis već sama težnja ka vrhu čini ga osvojivim.

Za numeru SAN grupe THE RISE OF DIVA, u njihovom slučaju, se može reći da je balada, ali ne klasična, i ne romantična, i ne ljubavna, i ne patetična! Nikako! Ovo je psihološki triler! Gitarski solo FILIPA ŠIVLJAKA je fascinantan i udara u već poodavno (moje)  tetovirano srce! DOK SANJAMO, DOK SANJAMO, ŽIVOT, ŽIVIMO SAN, STVARAMO SNOVE, RUŠIMO DAN…

Opet gitarski solo FILIPA ŠIVLJAKA postaje dominantan i daje pesmi na značaju i lepoti, širini, i raskošnosti. BOGDANOVIĆ DUŠAN, izuzetni bubjnar grupe THE RISE OF DIVA, sjajno prati vokal DRAŽENA PAVKOVA i basistu sve do samog fejdauta.

Što se mene tiče, krajnje je iskrena preporuka za preslušavanje albuma RUKU ZA RUKU muzičkog trija pod nazivom THE RISE OF DIVA!

Nabavite ovo izdanje preko svih relevantnih digitalnih platformi, raspitajte se za njega, raspitajte se za eventualno tvrdo CD pakovanje! Posetite njihove koncertne nastupe!

Ovo je raritet, ovo je unikat! Ovo će nekada mnogo koštati!

Ako volite drugačije, ako volite posebno, ako volite nesvakidašnje dobro, kvalitetno, lucidno i neobično-bend THE RISE OF DIVA je pravi izbor za vas!

Ja sam lično veoma zadovoljan ovim što sam čuo i video! Budite i vi!

Bilo da je ovo što trio THE RISE OF DIVA umetnički radi i isporučuje konzumentima dobre lirike i moćnog brutalnog zvuka, to bilo: metalizirano, zlato, ili platina, sami birajte jedno od ta tri! Ni u jednom slučaju koji sami odaberete – nećete pogrešiti!

Bravo!

Share This