Tijan – Zemlja bez sna

Take It Or Leave It Records i Neki Rok/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent i publicista

CD TIJANA POPOVIĆA otvara uvodna, izrazito moćna numera KISEONIK (atorke Jasmine Ilić) koja jeste dinamična i dinamitna u svom muzičkom ključu, ali sasvim prijemčljiva i prijatna u vokalnoj melodijiskoj liniji TIJANA POPOVIĆA, što je čini i čak radijski prihvatljivom, iako traje čitvih četiri minute i 15 sekundi. Uostalom sve pesme na CD albumu ZEMLJA BEZ SNA, traju preko četiri, preko petminuta, pa sve do skoro devet minuta trajanja numera, što samo govori da se ovde više vodilo računalo o kvalitetu muzičko tekstualnog materijala, a ne na jeftinu i kratkotrajnu prođu.

Muziku, tekst i aranžmane 10 pesama na CD-u ZEMLJA BEZ SNA potpisuje sam TIJAN POPOVIĆ. On je i vokal na svim pesmama, naravno!

Dobar je tekstualni rimovani pir u numeri – KSENOFOBIJA koja je treća po redu na CD-u, sasvim ubedljivo, i korektno zvuči i na površni, a pogotovo  na znatiželjni i zainteresovani slušalački auditorijum kojeg u voljenoj nam Srbiji itekako, za rok muziku (generalno sa svim njenim žanrovima i pod žanrovima)  ima!

Mora se (hteo to neko ili ne, bio ljubomoran neko ili ne?) odati PRIZNANJE jednoj zaista POSEBNOJ i drugačijoj OSOBI iz jednog prigradskog grada SMEDEREVA koja se izdigla po kvalitetima iz svoje matične geografsko koordinatne sredine (a i šire!), koji je napravio pravi PARADOKS na srpskoj rok i metal sceni, uspevši da u istoimeni kućni studio privuče hiljade i hiljade bendova iz cele Srbije pa i iz Ex- Yugoslovenskog regiona- iako ima ZMIJU U DŽEPU kada je novac u pitanju, a stekao je pravo malo bogatstvo upravo u radu sa tim bendovima koji dolaze sa svih strana u njegov studio u Smederevu, pritom je vrhunski umetnik, gitarista vanserijskog kalibra, na ovom CD-u i bas gitarista i producent. Njegovo ime je veoma poznato pogotovo u metal krugovima, i on se zove big maestro na šestožičanom instrumentu, električnoj i akustičnoj gitari, gospodin- SRĐAN BRANKOVIĆ! Od nedavno je oženjen sa sofisticiranom umetnicom, klavijaturistkinjom i vokalnom solistkinjom, NEVENOM BRANKOVIĆ, koja na CD-u TIJANA POPOVIĆA, peva ženski vokal u numeri LIK SA KMENA. I ona to jako dobro radi!

Istinski metnik,u svakom smislu te reči, SRĐAN BRANKOVIĆ je san svih umetnika, jer je svojim višedecenijskim radom doživeo planetarnu popularnost, slavu, uspeh i domet. U tom kontekstu, osećam se počastvovanim što sam ja, MILAN B. POPOVIĆ, ne samo kao CD recenzent, već mnogo bitnije i uzvišenije od toga,  kao pesnik sa osam do sada objavljenih knjiga pesama, i tri muzičke CD kompilacije  na kojima se nalaze muzičari i artisti iz svih država bivše Jugoslavije koji su u studijima smimili njihovu autorsku muziku i aranžmane, na moje pesme, iz moje prve četiri knjige pesama- sarađivao i sa SRĐANOM BRANKOVIĆEM i rock/metal zvezdom i ikonom SFRJ, ali i dan danas ikonom SRBIJE umetnicom, kakva se retko sreće na planetarnom nivou, ne samo na regionalno balkanskom, ALEKSANDROM SLAĐANOM MILOŠEVIĆ u (zajedničkoj) pesmi. IZDAJA (Ja bih da odmorim dušu!) za koju je snimljen i video spot!

LIK SA KAMENA sa CD-a TIJANA POPOVIĆA naslova ZEMLJA BEZ SNA je izuzetna numera, moćna power balada. Poznato je da rockeri i metalci prave najbolje balade! TIJAN POPOVIĆ je u pesmi LIK SA KAMENA odsvirao i gitarski solo. Numera LIK SA KAMENA je monumentalno delo i traje čitavih pet minuta i 26 sekundi. Lepo vam ja kažem. Ovde se radilo na kvalitetu, a ne tek tako samo da se objavi CD, reda radi.

 

PARANOJA, pred sam kraj CD-a, u svojim liričkim tematskim odabirimima TIJAN POPOVIĆ jasno kazuje u kakvom modernom svetu živimo, ili samo to pokušavamo, u stvari, samo životarimo. Kaže da mu govore da dolazi PRAVI SVETA SMAK, a TIJAN ŽELI SAMO SUNČEV ZRAK!

 

Završna, naslovna, orkestarska, deseta narezana na ovoj kompaktnoj disketi, na njenim kružnim putanjama pod naslovom ZEMLJA BEZ SNA, koja traje punih dugosvirajućih osam minuta  i 44 sekundi, brza je i eksplozivna, gitarski solo isijava ko gromovi iz vedra neba, pomalo ritmički i melodijski –iako moćno hard rockerski orjentisana- ima u sebi i etno i tradicijalnog začina na prstohvat, u najboljem smislu te reči kao KVALITET PLUS, i to samo tako shvatite, da bi se nastavila u teškom i tromom, gotovo brutalnom doom metal sazvučju. Odličan tekst pesme TIJANE POPOVIĆU! Verujem da je i u ovoj pesmi znatno doprineo SRĐAN BRANKOVIĆ. Promene ritma su česte. Gitarska sola presecaju pesmu između vokalnih deonica, na najbolji mogući način. ZEMLJA BEZ SNA- GLAS PREDAHA!!!

Na CD-u TIJANA POPOVIĆA naslova ZEMLJA BEZ SNA, za setom bubneva je bio MARKO MILOJEVIĆ!

Solo gitaruu pesmi HIDROELEKTRANA odsvirao je BOJAN MILOJEVIĆ BOCA.

Slika na omotu CD-a je delo Slobodana Jovanovića!

Album je snimljen u studiju PARADOX u SMEREREVU kod već pomenutog vrhunskog umetnika SRĐANA BRANKOVIĆA 2020. godine.

Što se moje malenkosti tiče- ovo je istinski originalan i odličan CD! I tu nema dvojbe i dalje diskusije!

Kvalitetan, raritetan, specifičan, drugačiji CD ZEMLJA BEZ SNA, i izdvaja se od drugih CD-ova iz mora muzičke ponude koju nam današnja  supermarket kultura, i šou biznis mašinerija  neukusno i truležno nudi

Zato, nemojte gubiti vremena, kontaktirajte izdavača ovog CD-a , nabavite CD! Kontaktirajte TIJANA POPOVIĆA preko socijalnih mreža ( konkrtetno, Facebook, npr.) , nabavite CD od njega lično!

Zaista vredi svake pare. I više od toga!

Ovo je nešto drugačije od onog što ste do sada navikli da čujete!

Ovo je sveža krv u rock n roll-u! Ovaj CD je fabulozan!

Na ovo se dugo čekalo!

Bravo Tijane Popoviću, i ekipo saradnika!

Toliko od mene!

Tačka. Kraj!

Share This