U galeriji Sanjaj otvorena dugoočekivana izložba sarajevskih umetnika „U potrazi za čovjekom“

 

Foto: Srđan Janković

 

U organizaciji galerije Sanjaj i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji otvorena je dugoočekivana izložba „U potrazi za čovjekom“ na kojoj posetioci mogu videti dela dva sjajna mlada sarajevska umetnika Amera Hadžića i Denisa Haračića. Umetnici su po prvi put javno izložili 22 slike koje su nastale tokom prošle i ove godine.

Galerija Sanjaj je bila mala da primi sve posetioce koji su želeli prvi da vide izložbu. Umetnike i sve prisutne su pozdravili Nj.E. g-din Aleksandar Vranješ i Sanja Bjelanović Janković, vlasnica galerije Sanjaj.

“Iako su, na prvi pogled, radovi Amera Hadžića i Denisa Haračića prilično različiti, spaja ih jedna veoma čvrsta nit. Nedostatak čoveka! Otuda, osnovni motiv svih predstavljenih dela jeste potraga za njim. Upravo se taj nedostatak čoveka i ljudskog faktora poetično provlači kroz dela oba umetnika.” navodi se u predgovoru kataloga.

U Hadžićevim radovima čovek je fizički odsutan, a umetnik na slikama predstavlja problematiku 21. veka oslanjajući se na nostalgični jezik popularne kulture. Na platnima su ispisane poruke koje aludiraju na sarkastične iskaze globalnih tendencija kapitalističkog društva.

Amer Hadžić, Denis Haračić i Sanja Bjelanović Janković, foto Srđan Janković

S druge strane Denis Haračić na svojim platnima prikazuje portrete koji prikazuju deo ljudskog faktora koji često ostaje neizrečen. “Shodno tome, potraga za čovjekom kod Haračića počinje u potrazi za identifikacijom društvene patologije te dijagnosticiranjem ključnih problema s kojim se kolektivno susrećemo u našem vremenu.” ističe se u katalogu.

Amer Hadžić i Denis Haračić su mladi umetnici koji su svoje akademsko zvanje stekli na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, gde su i nastavili rad. Svoje radove su izlagali na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, kao i na bijenalima i trijenalima likovne umetnosti u BiH i na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Amer Hadžić je osnovao Udruženje za promociju kulture i umetnosti „ArkA“ 2011. godine, a od 2021. godine postaje i njihov direktor. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad od kojih se posebno ističe nagrada Collegium Artisticum za grafiku – dodeljena kao najviše priznanje za delovanje iz oblasti grafike od strane Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine.

Dela Denisa Haračića se nalaze u nekoliko internacionalnih kolekcija od kojih se posebno ističe Museum of Now u Berlinu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada od kojih je najznačajnija nagrada Collegium Artisticum za grafiku, koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika Bosne i Hercegovine u januaru 2021. godine. Zaposlen je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do 12. jula, a radno vreme galerije Sanjaj koja se nalazi u Dositejevoj 11 je radnim danima od 12 do 20h, a subotom od 11 do 15 časova.

13.06.2024.

Izvor: timocka.rs

Share This