Ulice za bicikliste

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” kao neformalno osnovano je aprila 2011. godine kada je bečki student na volonterskoj razmeni rešio da u Beogradu pokrene mesečne biciklističke vožnje kroz centar grada koje su u 300 gradova širom sveta poznate pod nazivom Kritična masa, koje za cilj imaju podizanje svesti o ravnopravnom učešću vozača bicikla u urbanom saobraćaju.

Udruženje je zvanično registrovano 15.12.2012. godine, jer se isto u međuvremenu razvilo i javila se potreba za daljim, zvaničnim napretkom. Osnivači su učesnici Kritične mase, građani i građanke Beograda koji su saznali za ovaj događaj, pridružili se i aktivirali u organizaciji ove vožnje, da bi kasnije aktivnosti  prerasle u nešto širi građanski aktivizam i borbu za održivu mobilnost, kako je precizirano u statutu udruženja Ulice za bicikliste.

Ulice za bicikliste je nezavisno udruženje koje se zalaže za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda, te stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku, koja je zastarela i na mnogo načina ugrožava dobrobit građana i građanki. Ponosni smo na to da smo primer grassroots aktivista u Beogradu. Naše aktivnosti odvijaju se lokalno, na osnovu interesovanja i angažovanja zajednice.

Web adresa: uzb.rs

Share This