Uzemljenje – Bestrag

One records

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Sami članovi benda UZEMLJENJE, su se na knjižici svog izdanja zahvalili direktoru izdavačke kuće ONE RECORDS, gospodinu Zoranu Nestoroviću, što im je posle devet godina demo faze, objavio pravi CD i pokazao svetu oko sebe – gde pripadaju! Lep gest direktora Zorana Nestorovića, nema šta!

Već od uvodne numere PULMOLOGIKA, gitarski riffovi i muzička pratnja sabija i melje u beskompromisno brutalnom smislu, dinamitnom i donamičnom, doom/hard rock, /hard metal sazvučju, tromom i teškom, iz kojeg isijavaju gitarska sola kao gromovi iz vedroga neba poput nebeskih munja, ali sve to u globalu zvuči kompaktno i skladno i dobro sublimirano sa vokalom DEJANA MILOŠEVIĆA, u istom trenutku, i gitariste benda, čiji (vokal) zvuči sasvim razgovetno, jasno i slušljivo, prepoznatljivo, razaznatljivo – u toj opštoj nadolazećoj buri vulkanskih emotivno muzičkih  užarenih nanosa-koji prže i peku sve pred sobom!

U kompoziciji ZAR, nastavljaju sa inteligentnim tekstovima! Naravno u svakom stihu bend UZEMLJENJE se u pesmi ZAR se nešto pita i traži odgovor i ne samo jedan nego  više njih. Sve su to znaci pitanja, za znakom pitanja! Ono što ta pitanja razdvaja su gitarski pasaži i deonice DRAGOLJUBA MILOVANOVIĆA i DEJANA MILOŠEVIĆA. Jaka je i odlična ritam sekcija MARKA JOVIŠIĆA na bas gitari i  MLADENA JOVANOVA za setom bubnjeva. Silovito su krenuli momci iz sastava UZEMLJENJE na ovom CD izdanju sa ukupno sedam pesama i za sada oni zvuče i deluju opasno dobro, ubedljivo i odvažno hrabro! Obećavajući CD!!!

SUNOVRAT jesurova power balada, koja se pretvara u pravu buktinju, da bi se potom, opet, utihnula pa nanovo razbuktala. SUNOVRAT nije balada na kakve ste navikli, tako da nemojte da nasedate olako. SUNOVRAT je socijalna tematski lirički odabir vrhunskog urbopoete DEJANA MILOŠEVIĆA koji ne prašta nikome, kao i sve ostale pesme na ovome CD albumu, ispostaviće se na kraju preslušavanja CD-a BESTRAG!

Inače, važno je napomenuti jednu činjenicu jeste da na ovom studijskom albumu ima sedam numera, ali svaka od njih traje ponajmanje četiri, pet, šest i sedam i više minuta trajanja- što smo govori da su umetnici i instrumentalisti iz grupe UZEMLJENJE, njih četvorica + Miloš Mihajlović koji im se pridružio poslednjih punih pet godina, i pomogao pri usnimavanju svih instrumenata i vokala-više vodili računa o kvalitetu, nego o komercijali, ili radio prihvatljivim pesmama i kratkoročnim hit songovima što je, svakako, za svaku pohvalu.

Muzika/tekstovi/aranžmani: Dejan Milošević; Produkcija, Mix i mastering: Miloš Mihajlović, studio Blaze, Beograd; Ideja za naslovnu stranu/realizacija: Dejan Milošević/Boško Davidović BOSSco Production; Fotografije u boji: Miloš Mihajlović; Fotografije crno bele:Predrag Đurđević Compe; Bend se zahvaljuje Slobodanu za dizajn CD-a.

Kompozicijom DNO umetnici iz benda UZEMLJENJE nastavlja u buntovnom fazonu i otresitom stilu koji mi se itekako jako dopada! To je stil i izražaj, kojim plamti moja druga po redu knjiga pesama naslova: VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA, druga po redu, od osam zbirki pesama koliko sam do sada objavio, i ja sam, Milan B.Popović, kao pesnik! Sviđa mi se što je autor teksta i ove pesme liričar, moderni urbani poeta, DEJAN MILOŠEVIĆ, inteligentan i drugačiji pesnik i izdvaja se iz mase drugih novostasalih, što priznatih, što novopridošlih bendova i lidera istih sastava! Za mene lično, kao pesnika, DEJAN MILOŠEVIĆ, je pravomalo, ma kakvi malo, veoma veliko otkrovenje i velika sreća što sam uspeo da preko direktora izdavačke kuće ONE RECORDS, gospodina Zorana Nestorovića, dođem do njega i njegovog benda i CD-a grupe: UZEMLJENJE!

UZEMLJENJE je pravi bend po mom ukusu: i muzičkom i tekstualnom. On uspešno krči gustu (pra)šumu kao krdo pobesnellih bikova i ujedno jebe mladu majku u sitne sate!

UZEMLJENJE su ozbiljan srpski bend, nalik nekadašnjim EKV, ali muzički u stilu američkih TYPE O NEGATIVE ili BIOHAZARD, koji mi tako nedostajui dan, danas! Zato je umesto njih tu- UZEMLJENJE! Tako i vi poštovani čitaoci i slušaoci dobrog hard rock i metal zvuk i misaonih, prkosnih, otresitih, buntovnih, religioznih tekstova-potražite ovaj CD benda UZEMLJENJE na LINKU ispod u sklopu ove recenzije i nabavite svoj primerak!

UZEMLJENJE u numeri ISKON umeju da budu teški i tromi, turobni i melanholični-poput doom metala-zar ne? Fabulozan gitarski solo izvlači  iz letargije i melanholije i diže iz mrtvih slušaoca koji počinje da pada u bedak i sve se vraća u stari, pravi, kolosek, i dobre čvrste i stabilne šine, voz i pravac i zahuktalu lokomotivu!

ANONIMAN KRAJ – JESTE KLJUČNA NUMERA OVE KOMPAKTNE DISKETNE NAZIVA: BESTRAG! Njen tekstualni odabir je ključan! Urbopoeta DEJAN MILOŠEVIĆ je u pet minuta i 14 sekundi i četiri strofe pesme ANONIMAN KRAJ sublimirao suštinu čovekovog živovanja na ovoj planeti i za to mu treba odati priznanje, i skinuti kapu, kao umetniku, i kreativcu, pohvaliti ga privatno, javno, kao što to ja upravo i činim! U toj numeri ANONIMAN KRAJ, ni muzička pratnja ostalih članova grupe UZEMLJENJE ništa manje nije vredna, čak (gle čuda?) i ona je na visini zadatka, i parira mu svežim i vanserijskim, krucijalnim muziciranjem i pratnjom vrhunskog, svetskog kalibra te i njima svima odajem priznanje i dajem jedan poseban KVALITET PLUS na učešće i doprinos na ovom CD-u naslova: BESTRAG!

Zatvarajuća numera BESTRAG je nešto drugačije od svega što smo čuli na ovom dosadašnjem materijalu grupe UZEMLJENJE! Traje monumentalnih i impresivnih, gotovo fabuloznih šest minuta i četrnaest sekundi, ima dve zaista kratke strofe i pruža svim članovima benda da se iskažu na svojim instrumentima! Oni koriste tu, Bogom/Đavolom datu priliku i pesma u krajnje metaliziranom žanrovskom doom  sazvučju, i rif pasažima odlazi u tihi, i sve tiši, fejd aut. I gasi se!!! Kao i svi mi, na kraju krajeva!!!

Šta reći nakon vulkanskih 7 pesama grupe UZEMLJENJE?

VEOMA MOĆNO, VEOMA SILOVITO, VEOMA MUŠKI, I VEOMA HRABRO, INTELIGENTNO  I LIČNO!

DOPADA MI SE A DOPAŠĆE SE I VAMA!

Njihov drugi studijski album “Bestrag” objavljen je u avgustu 2022. za izdavačku kuću “One Records” i trenutno je dostupan kao CD koji možete da poručite mail-om na uzemljenje.net@gmail.com, ili porukom na Facebook profil benda. Pratite ih na njihovom sajtu svim aktuelnim muzičkim i društvenim mrežama: Bandcamp, Soundcloud i Twitter.

 NABAVITE OVAJ CD, NEĆETE POGREŠITI!!!

Od mene jedno veliko bravo i jedna velika moćna podrška za napredak dalje i jedva čekam neki koncert grupe UZEMLJENJE, a naravno i novi , drugi, ili treći po redu CD, da ga recenziram, sa uživanjem!

Živeli!

Share This