Velika regionalna antologija hrvatske i srpske slem poezije

 

Foto: promo

 

Velika regionalna Antologija hrvatske i srpske slem poezije “Slem nije mrtav, samo tako smrdi!” ugledala je svetlost dana u izdanju Udruženja za razvoj kulture URK/Kluba Močvara, a sadrži poeziju i biografije pesnika i pesnikinja iz Hrvatske i Srbije koji su nastupali na slem sceni u svojim državama.

U Antologiji su objavljeni i plakati raznih slem događaja, kao i autorski tekstovi o slemu i slem sceni.

Antologija obuhvata više do 60 autora, što ukazuje na nameru da se detaljno obuhvati prostor Hrvatske i Srbije, te mapiraju pesnici i pesnikinje koji iskaču iz statične akademske književne scene i pripadaju slemu, alternativi i andergraundu.

“Knjiga dokumentuje regionalnu slem scenu i njene akter(k)e koji su mahom autsajderi, čudaci, izopštenici, ali istinski majstori scenskog nastupa. Kako je slem poezija prvenstveno namenjena živom, javnom izvođenju, ova knjiga je pokušaj da se ulovi to neuhvatljivo ili ukroti neukrotiva pesnička reč. Ako taj pokušaj i ne uspe, nećemo se previše oko toga sekirati – u prirodi eksperimenta je da propadne!”, naveo je jedan od urednika Mario Kovač (Močvara).

Glavni urednik Antologije je Luka Antić (Močvara), a osim Kovača, u svojstvu urednika pomagali su mu i Milan Mijatović iz organizacije Poezin iz Srbije i Hrvoje Mimica, slem pesnik i muzičar iz Hrvatske.

Dizajn i grafičku pripremu uradio je Tomislav Vranić Vrana (Hrvatska). Naslovni plakat je autorski rad Dragane Nikolić (Srbija), a korišćen je za regionalni slem događaj u klubu Močvara u Zagrebu.

Knjiga je štampana u tiražu od 400 primeraka i jedan od glavnih sponzora je Grad Zagreb.

Knjigu je moguće naručiti preko “ROCKMARK – prve glazbene knjižare“.

01.03.2024.

Share This