Vitez Rock’estra – Mila (Novi život počinjem)

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Srpski, a svetski priznati, impresivni i refleksni vokal, Vladan Vitezović VITEZ – nekada poznat po LP vodećem glasu užičkog sastava TINA, posle više od jedne decenije pauze vraća se na muzičku scenu na velikim vratima, muzičku industriju i šou biznis. VITEZ to radi čas suptilno, njegov vokal je primamljivo, zarazno pamtljiv, te ovu prvu, uvodnu pesmu Mila (Novi život počinjem), peva čas grlato jako, čak visoko operskim tonom, čas melodičnim hard rock sazvučjem.U sva tri pomenuta slučajeva vokal VITEZA je dominantan i briljira!

U četiri minuta i sedam sekundi trajanja ove najnovije pesme-baladne strukture sve u samom superlativu i ekspresiji – VITEZ  nije ni malo banalan ni patetičan, već grlom, bradom i golim grudima ide na bajonete i pesmu postavlja na najviši tron koji  joj i dolikuje. Pobednički tron, podrazumeva se!

Iako nije sam u bendu, iako ovo nije njegov solo projekat VITEZ iza sebe ima četvoročlanu podršku koja mu čuvaju leđa i instrumentalno dozirano šestožičane gitare trzaju da bi se VITEZOV uvek prepoznatljiv-što je i najbitnije-došao u prvi plan. VITEZ i muzička instrumentalna podrška u bendu iznedrili su mejnstrim pevljivu hard rock / AOR pesmu koju mogu da slušaju i zavole gotovo svi. I oni koji vole rock, i pop i hard rock. A to ne umeju svi bendovi nego se zakucaju u jedan muzički pravac i tvrdoglavo ga se drže. Lično smatram da treba improvizovati, menjati se, tražiti nove inspiracije. Naći svoje mesto u vremenu i pravom času. Za VITEZA to je upravo ova, 2021. godina. Po ovoj pesmi reklo bi se – veoma uspešna!

Odličan  i raskošan video spot u crno belom samo upečatljivo i na vizuelni način iznosi pesmu Mila ( Novi život počinjem).Što više preslušavam gorepomenutu pesmu, sve mi se više dopada. Izuzetan tekst ove numere je ljubavnog tematskog inspirativnog odabira i na njemu  im treba čestitati, učiniti naklon, i skinuti kapu, i podržati ih i Viteza i privatno i javno, kao što to sada ja upravo činim.

Mojoj malenkosti je, ukoliko ne grešim, a mislim da ne grešim-VITEZOV raniji PAKLENO OPAKI ROKERSKI vokalni rad je kroz par pesama bio i u beogradskoj grupi SCARLET sa ritam gitaristom i akademskim slikarom-grafičarem, rock novinarom i DJ.em Davidom Vartabedijanom, kao i u užičkoj mega star ( mojoj omiljenoj domaćoj grupi svih vremena TINA ) koju posebno volim i poštujem: svakog člana pojedinačno: Vladimira Milivojevića (bas), Srđan Milivojević- Sikac (sve gitare, komponovanje, aranžmani, tekstovi pesama), kao i Milana Neškovića Mikca(klavijature), i sve ostale koji su prošli postavu benda TINA iz LP a u LP. Mada se mora priznati da je učinak Srđana Milivojevića – Sikca na SVIM pločama grupe TINA najjači jer je Srđan alfa & omega benda TINA. Ja sam grupu TINA zavoleo tek sa pločom na kojoj je vokale otpevao VITEZ! Zarazni su i hipnotični uvodni riffovi gitare i sola pesmeMila ( Novi život počinjem). VITEZ u pesmi govori dušom, usnama telom… novi život muzički novi život bukvalno počinje posle velike pauze.

Poenta ove balade žestokog pop hard rock tipa jeste upravo to, da se VITEZ obraća Mili, obraćajući  joj se sa :

Kad prođu svi dani bez tebe

I dođeš u postelju nakon svega

govorim dušom, usnama telom

Novi život počinjem…

Ono što je sasvim sigurno to je da ova pesma VITEZA Rock extra odlična odskočna daska za nove pesme koje će nam-ubeđen sam u to-uskoro isporučiti što u radijski etar što na you tube kanal!

VITEZ je čovek vrhunskog glasa. Rokerke bi rekle – i stasa- jer je svojevremeno imao dugu indijanskju kosu. Samo bih VITEZA mogao da uporedim sa vokalom i tekstopiscem Branislavom Lazićem iz beogradske hard rock grupe STEEL. Njih dvojica su najbolji vokali koje Republika Srpska i Srbija imaju, i ja im želim svu sreću ovoga sveta i sav poslovno umetnički uspeh!

Danas VITEZ, odmeren, staložen i smiren, stvara SVOJU umetnost bez ikakvog pritiska i – to se oseća i vidi – za svoju dušu. I ne samo za svoju, rekao bih ja. I za moju dušu i za vašu dušu široki slušalački auditorijume. I onome površni a posebno znatiželjni na polju dobre muzike, umetnosti i vokala u Republici srpskoj, Srbiji, kao i u svim drugim državama bivše, velike Jugoslavije.

Dobar i iskren impuls i nerv nema kraj širi se svetom putem interneta ova pesma brže i jače nego Corona Virus 19, ali umesto njega VITEZOVA muzika deluje kao melem na rani. Duhovnoj, pogotovo!

Što se mene tiče, pesma Mila (Novi život počinjem), je prijatno iznenađenje da ne može biti veće, jer dolazi iz Banja Luke i Užica, a ja ovo pišem iz Beograda. Kao svojevrsno koordinatno umetničko trojstvo i svetinja njene veličanstvenosti – MUZIKE I UMETNOSTI, VITEZOVE, pre svega,  podrazumeva se.

Bez ikakvog dvoumljenja i na uspešan prvi volej udarac i kvalitet plus, preporuka za preslušavanje ove pesme i gledanje video spota se podrazumeva!

Bravo VITEŽE i ekipo muzičara koja te uspešno prati!

Želim ti VITEŽE, da te Muze, Boginje umetnosti nikada ne napuste!

Svaka čast!

Amin.

 

Share This