Živorad Gavrilović: U trenutnoj sveopštoj situaciji, teško je planirati bilo šta 

 

 

Intervju: Milan B. Popović

 

Da li je moguće da se od nečega, što se koristi samo u građevinarstvu, napravi da to bude umetničko delo? Odgovor na to pitanje nam daje Gavrilović Živorad, likovni umetnik i vajar.

 

Otkud Vi u toj “priči”?  

Priča počinje 9 godina pre mog rođenja, kada se moj otac, te 1969. godine, venčao sa mojom majkom, i iz sela u okolini Leskovca, se preselio u selo moje majke, u okolini Niša, i otvorio limarsko – bravarsku radionicu.

 

Koji period je bio najbolji za limariju i bravariju?  

Taj zanat još uvek nije izumro, ali je “cvetao” tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Kasnije, od kada su došli neki novi trendovi, i veliki proizvođači, ovaj zanat posluje u smanjenom obimu.

 

Da li je bilo lepih i manje lepih trenutaka?  

Sećam se da je moj otac, mene i moje drugare, voleo da zadirkuje nekim eksplicitnim pitanjima. A jedan od manje lepih trenutaka koji pamtim je taj kada je moj otac povredio nogu mašinom, ali je, srećom, povreda bila lakše prirode.

 

Otkud Vi u umetnosti, pored tako ozbiljnog posla?  

Dok smo ja i sestra bili mali, naša majka je radila sa ocem u radionici, pa oboje nisu želeli da se bavim time. I delom zbog toga, ja sam završio Fakultet Umetnosti u Nišu, ali sam i dalje nastavio da radim sa ocem u radionici.

 

Otkud ideja da se bavite i ovim, pored stalnog posla u radionici?  

Ja sam tek 2004. godine počeo da studiram, i u to vreme sam se družio sa poznatim vajarom u drvetu iz Niša pa sam došao na ideju da iskoristim mašine i alate koje imam. Da isprobam da li nešto od toga može da se napravi od materijala koje imam u radionici. I tako je krenulo sa zidnim i stonim satovima, pa se proširilo na sve vrste lampi, čiviluke i lustere.

 

Da li Ste radili za neke poznate ličnosti? 

Jedan od najpoznatijih je bend Bjesovi, za čije članove sam radio. Kao i za članove bendova Art Diler, Bombarder i Steel. Takođe i za mnogobrojne pisce i ostale umetnike, iz drugih sfera umetnosti.

 

Otkud “spray paint art tehnika” na Vašim radovima?  

Dok je bio živ, moj otac se protivio toj tehnici, ali nakon njegove smrti, pre 8 godina, ja sam počeo i nju da primenjujem. Ona je toliko zaživela, da je postala jedna od najbitnijih tehnika u mom radu.

 

Da li je potrebno više radnika za izradu Vaših radova? 

Za izradu satova, i nekih vrsta čiviluka, nije potrebno. Za izradu nekih drugih vrsta čiviluka, svih vrsta lampi i lustera, potrebno je najmanje 2 radnika, zbog samog načina izrade.

 

Kakvi su planovi za budućnost?  

U trenutnoj sveopštoj situaciji, teško je planirati bilo šta. Trenutno imam dovoljno posla, pa dok ga bude bilo, neću prestati da se bavim ovim poslom.

 

 Šta biste poručili našim čitaocima?  

Poručujem im da kupuju kod malih proizvođača, kako bi i oni opstali u ovom sveopštem ludilu, koje je zahvatilo našu planetu.

Share This