Zvuk ulice – Kao začaran

Croatia records

 

 

Piše: Milan B. Popović

Legendarna grupa sa legendarnim pesmama. Ima ih ukupno 12 na ovoj kompaktnoj disketi koju je objavila CROATIA RECORDS. Od rokenrola (KAO NEKAD U PONOĆ) pa do super soničnih (PONOVO U BEOGRADU) četvorka iz benda ulica pojačana DUŠKOM TRNAVCEM za saksofonom deluju ubedljivo, sigurno i moćno. U najmanju ruku.

Poznavaoci dešavanja beogradske muzičke scene iz onog davnog perioda druge polovine 70-tih i početka 80-tih pamte Zvuk Ulice kao akt, u kojem su značajno mesto imali akteri ovdašnjeg novog talasa, pri čemu će brojni hroničari isticati kako je Vladi Divljanu i njegovoj dolazećoj karijeri rad sa ovim sastavom predstavljao neku vrstu kreativne uvertire pred buduće događaje.

Glavni čovek benda bio je bubnjar, autor i pevač Kokan Popović, a u bendu su tada bili još: Zdenko Kolar, Dragana Milković, Bora Antić i Dragan Morgenštern. Divljan i Kolar su kasnije bili u Idolima, a njima se pridružio i Kokan nakon odsluženja vojnog roka.

Kao bonus na albumu se našao song “Amelija” snimljen davne 1979. godine.

Zvuk Ulice, predvođen i danas Kokanom Popovićem, su se predstavili kao sastav čiji songovi psihološki itekako uranjaju u ovdašnju nekadašnju novotalasnu priču, no ne može se reći kako nisu osavremenjeni, niti da današnja ekipa koja je u bendu nema svest da je ovo novo i drugačije vreme sa određenim novim postulatima i specifičnostima.

Pesme Zvuka Ulice su slušljive, pamtljive, vrlo fino aranžmanski upakovane i postavljene. Da li će sve to sa druge strane biti dovoljno da afirmacija Zvuka Ulice danas u jednom ovakvom kulturološkom okruženju bude ostvarljiva na željeni način, pokazaće, naravno vreme. Mnoge stvari nesumnjivo zavisiće od obaveza aktera i njihove želje da sa ovom novom pričom, krenu u neizvesnu budućnost.

Moja malenkost veruje u njih.

Bravo!

Share This